VIRIDE, QUOD A ME AMARIS

Zeleno, ki te ljubim

Izpod mojih rok ti dam kaliti,

da v prst si spleteš korenine

in rasteš zdravo proti nebu.

Ko pod steklom vpijaš žarke sonca,

v skrbi bdim nad tabo,

da poženeš jih v krog življenja.

Od ljubezni moje zacvetiš

v dar prihodnjim generacijam.

V solzah in smehu,

v bolezni in zdravju,

v molitvi in delu

sem zmeraj s teboj.

Naše korenine

Korenine Vrtnarije Urbanek segajo v leto 1918, ko je Franc Urbanek st., po rodu iz kraja Bešiny na Češkem, kupil hišo in pripadajoči vrt na robu mesta Maribor. Še v istem letu je zgradil rastlinjak ob hiši, ki je sprva služil vzgoji podtaknjencev in sejancev, kasneje pa tudi zbirki tropskih rastlin, čeprav se je strokovno omejil na gojenje zelenjave in sadik drevja. Pri vrtnarski dejavnosti je pomagala vsa osemčlanska družina, delo pa je nadaljeval sin Franc, ki se je usmeril predvsem v okrasno vrtnarstvo.

V ta namen je preurejal tople grede v nizke rastlinjake in zgradil tropski rastlinjak, ki je ostal ohranjen vse do danes. Med že obstoječe in znane vrste rastlin je uvajal vrsto novih ter obogatil gojitveni sortiment s takratnimi novostmi iz Evrope, kot so mnogocvetne krizanteme, velikocvetne orhideje, ciklame tipa “rokoko”… Svoje vrtnarsko znanje in izkušnje je nesebično posredoval dalje na skupino vajencev. V vrtnarski poklic je vpeljal tudi sina Jožeta, ki svoje delo poskuša čim bolje približati trendom današnjega okrasnega vrtnarstva, zato je postopoma prenavljal obstoječe gojitvene prostore in jih posodobil v sodobnejše rastlinjake, ki omogočajo ne samo lažje, temveč predvsem kakovostnejše delo.

Družinska tradicija

Vse do današnjih dni se je v vrtnariji poleg vrtnarske tradicije nadaljevalo tudi družinsko delo. Seveda ne bi šlo brez vztrajne pomoči žen vrtnarjev, ki so poleg vloge materinstva trdno poprijele za vsako delo. Nenazadnje pa so otroci tisti, ki so in bodo znanje svojih prednikov ohranjali dalje.

Vrtnarija danes

Smo družinsko podjetje usmerjeno v vzgojo sobnih lončnic, balkonskih rastlin, zelenjavnih sadik, enoletnic in trajnic. Z izkušnjami in znanjem sledimo rasti in razvoju rastlin. Prilagajamo jih na klimatske pogoje v stanovanju ali na domačem vrtu, saj so nam v izziv tisti ljubitelji rastlin, ki se z željo, olepšati si svoje okolje, vedno znova vračajo k nam. Do rastlin smo razvili globoko spoštovanje. Smo polni idej in načrtov, da bi ohranili to, kar je davnega leta 1918 začel Franc Urbanek st. na njivi na robu mesta.

DELOVNI ČAS

PONEDELJEK – PETEK

08:00 ~ 12.00

14:00 ~ 18.00

SOBOTA

08:00 ~ 13.00